Skip to content

UITZONDERLIJKE FEITEN OVER VOEDSELVERSPILLING, EN WAT JIJ ER AAN KAN DOEN!

Voedselverspilling is zonder twijfel een wereldwijd probleem. De hele planeet draagt de last van het verloren en verspilde voedsel. De omloop van voedsel begint op de boerderij tot aan de consument. In dit proces maakt het voedsel een reis langs verwerkingsbedrijven, handelsbedrijven, opslag, transport en supermarkt. In het hele proces, van boer tot bord, wordt er maar liefst 1/3 van het voedsel verspild. Hoe kunnen voedingsbedrijven zo’n enorme voedselverspilling voorkomen?

Feiten over voedselverspilling

  •  Ongeveer 1/3 van de voedingsmiddelen die geproduceerd wordt voor menselijke consumptie is ieder jaar verspilt.
  • Het water wat gebruikt wordt voor het verspilde voedsel kan 9 miljard mensen voorzien van (200 liter per dag, per persoon)
  • Per persoon verspillen we tussen de 90 en 110 kilo voedsel per jaar.
  • Verlies en verspilling kost 4.4 gigaton aan broeikasgassen.
  • Als voedselverspilling een lands zou zijn was dit de 3e grootste uitstoter ter wereld zijn. Na China en Amerika.
  • Als we 25% minder voedsel verspillen zouden we hier maarliefs 870 miljoen mensen mee kunnen voeden.
  • In het jaar 2050 zijn we met 9 miljard mensen op de aarde, we moeten dan 70% meer voedsel produceren om aan de vraag te kunnen voldoen.
  • In de retail wordt de helft van de voeding verspilt omdat het niet aan de kwaliteitseisen voldoet, voornamelijk omdat het er niet mooi uitziet.
  • 40% tot 60% van de gevangen vis wordt weggegooit omdat het niet aan de kwaliteit eisen van de supermarkt voldoet.
  • Jaarlijks wordt 1,4 miljard hectare voedsel geproduceerd dat uiteindelijk wordt weggegooid.

Er valt nog veel winst te behalen in de voedselketen, het tegengaan van de verspilling is verdienstelijk en heeft impact op ons allemaal. Een aantal stappen die we kunnen maken in het proces naar een efficiëntere keten zijn:

Afstemmen vraag en aanbod

 Er zijn slimme algoritmes die speciaal zijn gemaakt voor de daghandel en dus zeer nauwkeurig; een must voor de verssector. De software kan in no time de vraag voorspellen van duizenden artikelen voor honderden klanten. Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen verlaagt de derving. Minder verspilling is niet alleen duurzamer, maar levert bedrijven ook direct geld op!

Ketensamenwerking

 Dagverse artikelen zijn natuurproducten. Daardoor zijn de aanvoer en beschikbaarheid qua aanlevertijd, beschikbare soorten en hoeveelheden niet altijd even stabiel. Door forecastinformatie van handels- en verwerkingsbedrijven met strategische toeleveranciers en telers te delen, kunnen zij beter anticiperen op de verwachte vraag. Zo leidt een nauwkeurige afstemming tussen vraag en aanbod direct tot minder verspilling en hogere leverbetrouwbaarheid.

Marketing

 Acties en promoties hebben veel invloed op het koopgedrag van klanten én op de verkoop van het overige assortiment. Moderne algoritmes, die speciaal voor de versmarkt zijn ontwikkeld, leveren een waardevolle bijdrage aan het optimaal managen van het promotieproces. Door acties te combineren met de doorloopsnelheid, kunnen bedrijven beter anticiperen op het koopgedrag van klanten. Het prominent aanbieden van producten die onverhoopt toch een lagere doorloopsnelheid vertonen zorgt ervoor dat de aanwezige voorraad vers blijft.

 Tegengaan van onzichtbare derving

Verkopen van losmakertjes tegen of zélfs onder de inkoopprijs, verkopen van restanten op de spotmarkt of maken van compost of dierenvoeding? Het is allemaal schijnderving! Het product beland niet in de prullebak, maar behaald niet de daarvoor bedoelde bestemming, verkoop tegen een gezonde marge. Er zijn slimme data oplossingen die het inzichtelijk maken welk percentage, verkoper en product op deze manier de keten verlaat. Als je weet wat en waar het gebeurt is, kan je beginnen om er wat aan te gaan doen!

Back To Top