skip to Main Content

Management by exception in de bloemen

De meeste handelsbedrijven in bloemen en planten werken volgens een check and double check principe. De controle van gegevens loopt als een rode draad door de werkprocessen. Management by exception is een stijl van bedrijfsbeheer met een omgekeerde aanpak. Dit managementprincipe richt zich op het identificeren en oplossen van afwijkingen van de norm, waarbij controle van alles wat binnen de norm valt wordt overgeslagen. Omdat tegenwoordig alle relevante informatie over bedrijfsvoering (inkoop, verkoop, verwerking, financiën, klantprofielen, etc.) vastligt in systemen, kunnen slimme algoritmes afwijkingen van de norm herkennen. En automatisch een signaal afgeven.

onzichtbare robots

Heb je weleens gehoord van Robotic Process Automation (RPA)? Hoewel het woord ‘robotic’ je waarschijnlijk aan machinale robots doet denken, bestaat RPA uit onzichtbare software. Slimme software die specifieke taken binnen bedrijfsprocessen uitvoert. Bij management by exception richt die RPA zich vooral op de uitvoering van controletaken en signalering.

Groothandelsbedrijven in bloemen en planten hebben vaak een lage winstmarge. En dus hebben fouten al snel grote invloed op de winst. Daarom worden er dagelijks door de organisatie veel controles uitgevoerd, bijvoorbeeld op facturen, claims, transportkosten, marges, etc. Deze controletaken kunnen door de slimme robots en Machine Learning worden uitgevoerd.

 

slimme zelflerende software

Met behulp van Machine Learning kan software herkennen wat juist is en wat afwijkt van de norm. Slimme Machine Learning software ziet -onder andere vanuit patronen in historische data- of er fouten in facturen, berekeningen of aantallen zitten. Of dat er sprake is van afwijkende patronen. Doordat de systemen zelflerend zijn, worden ze in hoog tempo steeds slimmer. Zo herkennen ze fouten en combinaties van fouten steeds beter. Het grote voordeel van deze geautomatiseerde controle van je werkprocessen is dat je als organisatie niet meer zelf alle details hoeft te controleren om afwijkingen eruit te filteren. Je kunt je volledig richten op gesignaleerde uitzonderingen; management by exception.

 

Machine learning herkent GOED OF FOUT

Voorafgaand aan het werken met Machine Learning achterhalen wij via gesprekken met de opdrachtgever welke controles er plaatsvinden, en in welke werkprocessen. En waar die controles op gericht zijn. Is dat duidelijk, dan werken we de controleregels uit en wordt de Machine Learning software getraind. In een testfase worden deze controleregels steeds verder uitgebreid en gespecificeerd. Doordat het systeem non-stop doorleert, werkt de Machine Learning software in hoog tempo steeds beter.

 

Minder handmatige controles

Dankzij slimme geautomatiseerde controles hoeven medewerkers veel minder tijd te besteden aan handmatige controles. Dat controleren is vaak eentonig werk, waarbij de aandacht echter niet mag verslappen. Machine Learning is en blijft altijd scherp. Nog een bijkomend voordeel is dat een nieuwe ‘Machine Learning-collega’ geen koffiedrinkt, nooit op vakantie gaat en nooit ziek wordt. En jouw medewerkers houden zo tijd over voor andere taken.

Wil je meer weten over de voordelen van management by exception binnen jouw bedrijf? Ik ga graag met je in gesprek.

Peter Rosman
06 83 22 03 46
peter@wdd.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top