skip to Main Content

Elise wist het zeker, Herman geeft teveel weg!

Een extra gelkeurde tulp valt op!

Op 10 jarige leeftijd begon Herman met het verkopen van bloemen. Zijn vader had een tulpen kwekerij, elk jaar in het tulpenseizoen ging Herman, nadat hij klaar was met school, in zijn dorp de huizen af om tulpen te verkopen. En dat met groot succes, om de mensen te verrassen gaf hij altijd een gratis extra tulp van een andere kleur erbij.

Die extra gekleurde tulp zorgde altijd voor terugkerende klanten.

Herman ziet de waarde van een vaste klantenkring. Die éne gekleurde tulp verdwijnt misschien, maar Herman blijft gul met hetgeen wat hij zijn klanten geeft. Liever iets teveel dan te weinig, zo blijven klanten bij je terugkomen.

Elise en herman inzicht door big data

Afbeelding: Elise kijkt met Herman naar de marges

Herman heeft door de jaren heen een mooi bedrijf opgebouwd. Hoewel ze genoeg klanten hebben, staan de marges vaak onder druk. Elise heeft een achtergrond in financiën, sinds kort is werkzaam in het bedrijf. Met behulp van Big Data heeft ze inzicht in de cijfers. Hierdoor kan ze inzien wat de prestaties van de verschillende klanten, verkopers en artikelen zijn.

meerverbruik big data

Afbeelding: Product meerverbruik op verschillende artikelen

Wat Herman weggeeft

Elise kan vanuit de data eenvoudig inzien wat er binnen het bedrijf afspeelt. Uit de gegevens blijkt dat Herman bij verschillende klanten erg veel weggeeft. In de afbeelding is te zien hoeveel producten per artikel Herman bij klant x extra levert.

“Ik ken hem al zo lang, het is een goede man en trouwe klant, ik doe daar altijd een extra steel in de boeketten” Herman.

Elise ziet dat het product meerverbruik in het bedrijf erg hoog is, haar doel is om dit met 75% te reduceren.

“Product meerverbruik is een vorm van derving die door veel ondernemers over het hoofd wordt gezien”

Product meerverbruik

Wanneer er in het verwerkings– en verpakkingsproces meer product wordt gebruikt dan genormeerd is, dan is er sprake van verborgen derving. Deze vorm treedt vooral op wanneer er meerdere artikelen in een eindartikel (boeket) zitten of wanneer artikelen worden omgepakt.

Herman gaat aan de slag met het verminderen van product meerverbruik. Voortaan moet ieder boeket aan exact dezelfde eisen voldoen. Na een aantal weken merkt hij dat het product meerverbruik minder is geworden en dat ze qua efficiëntie een verbeterslag hebben gemaakt. Het personeel bindt de boeketten nu op één manier, hierdoor hoeven ze niet meer klantspecifiek te werk te gaan.

Dit is slechts één mogelijkheid wat je met Big Data kan bereiken. Wil jij weten wat Big Data voor jou kan betekenen? Wij gaan vrijblijvend het gesprek aan.

Plan hier een afspraak.

Back To Top

Download de WDD brochure

Vul uw gegevens in en ontvang de WDD brochure in uw mail.
    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.